Η Καβαλιανή πέρα από τη φυσική ομορφιά και το απέραντο γαλάζιο που την περιβάλει έχει να παρουσιάσει και πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον.

 

 

Μέσα στο πέρασμα του χρόνου την συναντάμε με διάφορες ονομασίες «Γλαύκου νῆσο»ς, «isola di Cavallieri», Καβαλιανή… με ξεχωριστή γεωγραφική θέση από την αρχαιότητα καθώς ο νότιος Ευβοϊκός έχει αποτελέσει σημαντικό ιστορικό αλλά και εμπορικό σταυροδρόμι.

 

Κατά την αρχαιότητα ο ολυμπιονίκης Γλαύκος ο Καρύστιος  ο οποίος καταγόταν από την ομώνυμη πόλη και διακρίθηκε στο αγώνισμα πυγμής παίδων (520 π.Χ.) κατά την 65η Ολυμπιάδα, αναφέρεται ότι ετάφη στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. σε κοντινό νησί το οποίο θα πάρει το όνομα  «Γλαύκου νῆσος». Το νησί αυτό εικάζεται ότι είναι η Καβαλιανή.

 

Το έτος 1947 και συγκεκριμένα την Κυριακή πρωί στις 19 Ιανουαρίου  μία ναυτική τραγωδία θα λάβει χώρα στην περιοχή του Ευβοϊκού πολύ κοντά στην Καβαλιανή.

Ένα επιβατηγό πλοίο κατά τη διάρκεια του δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Πειραιάς θα βυθιστεί 1,5 ναυτικό μίλι από την Καβαλιανή στέλνοντας στον υγρό τάφο 385 ανθρώπους.

Το όνομα του πλοίου «Χειμάρρα» και το ναυάγιο θα χαρακτηριστεί ως ο ελληνικός Τιτανικός

Στο 42 ετών πλοίο επέβαιναν 612 από τους οποίους  πνίγηκαν 385 άνθρωποι και διασώθηκαν 227.

 

Το 1988 ο Παραθεριστικός & Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υπαλλήλων της Εμπορικής Τραπέζης (Π.Α.Ο.Σ.Υ.Ε.Τ.) ΣΥΝ. Π.Ε. θα έχει πλέον αγοράσει το σύνολο του νησιού από τον Κων/νο Μπέλλο και άλλους συγγενείς της οικογενείας.

 

Το 2008 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε έρευνα που διεξάγει στην περιοχή θα εντοπίσει ναυάγιο του 13ου αιώνα μ.Χ.

Πραγματικά ενδιαφέρον και άκρως ενημερωτικό το άρθρο του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Κουτσουφλάκη μας διαφωτίζει για την σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής και τις έρευνες που διεξήχθησαν.

http://thalassamedia.gr/arthra/enalia-arxaiologia/660-notios-evoikos-mare-incognitum.html